2019-07-01

Állatokról, mifélékről

A felelő/s/tlen állattartás és befogadás szabályaiból

1. Ebbe a házba nem jön be állat. Állatnak itt van/vagyok én (te) (mi).
2. Ebbe a házba maximum egy macska jön. 
3. Ebbe a házba maximum még egy macska jön.
4. Ebbe a házba nem jön kutya.
5. Ebbe a házba a két macskán és a kutyán kívül más állat nem jön be.
6. Ebbe a házba maximum a lányom fogadhat be újabb állatot, a beleegyezésemmel.
7. Ebbe a házba maximum a feleségem fogadhat be újabb állatot. A lányom tanácsára.
8. Ebbe a házba én nem hozok állatot.
9. Ebbe a házba az öt macskán és a két kutyán túl már tényleg nem fogadunk be állatot.
10. Erre a házra kitehetjük a megtelt táblát. Bár az a két újabb kutya tulajdonképpen olyan aranyos.


Kezdő kismacskák kiskátéja

(avagy hogyan szerezz alattvalót?) 


A leendő alattvaló (továbbiakban: célszemély) házát állandó megfigyelés alatt kell tartani. A megfigyelés céljai a következők. Tisztázni kell, tart-e kutyát (kutyákat, brrrrr) lakik-e a házban gyermek, fiatal (egy-vagy több, nőnemű vagy nem) és a legfontosabb, látunk-e ott más macskákat?

Kerülendő az a ház, ahol több kutya van, de nincs egyetlen macska sem, és az is, ahol nincs fiatal. A tanfolyamot sikeresen elvégzők, majd aktív alattvaló-tulajdonosok döntő hányada szerint nagyobb az esély a 2-3-4, sőt, több macskás házba bekerülni, mint első macskának bárhová is. Ennek további előnyei vannak, a több macska között az első félév esztendő után (más tapasztalatok ezt inkább 7-8 hónapra teszik, ennél hosszabb időszakról egyetlen alattvaló-tulajdonos sem számolt be) a célszemély rád un, már nem akarja a napi kunsztjaidat bámulni, tehát visszavehetsz majd a nyüzsgésből. Hátránya, hogy a többi macska – a korábbi gazdák – undorral fogadnak be, de ez is jó, mert megtanulhatod tőlük, hogyan üldözheted el a jövő évi alattvaló-keresőt. Ugyancsak növeli az esélyt több fiatal emberi lény jelenléte, az övéké is főként akkor, amikor szüleik nincsenek otthon.

A legjobb házban tehát van egy-több ember, nagyon kicsik nincsenek közöttük, legalább egy lány, a házban nincs kutya. Van  néhány macska, akik túl vannak már a legfiatalabb korukon, és rátértek a 4+20 életmódra (4 óra evés, 20 óra alvás).

Megtanulandóak az alábbiak:
Dorombolás (vagy annak színlelése, amíg anyád engedi, vele gyakorolhatsz).
Reszketés.  Az egyik legfontosabb kellék. Sokkal hatásosabb, ha előtte vízben, majd sárban fetrengsz, ugyanis a rád tapadt sárcsimbókokkal a hatást akár 5-10-szeresére is tudod fokozni. Hátránya, hogy után minden bizonnyal fürdetésben lesz részed, de azt, ha megtanulsz jó előre fújni, minimalizálhatod. Hidd el, megéri.
Láb közötti mászkálás felemelt farokkal, s a farok boka köré tekergetésével. Célod a célszemély végtelen ideig tartó uralmad alá hajtása, tehát éppen a végtelennek megfelelő fekvő nyolcas hurkokat sétáld a lábak körül. Ez őket megigézi, elszédíti, ami célodnak tökéletesen megfelel. Egyelőre vizelési ingeredet tartsd vissza, ebben a helyzetben ez még itt és ekkor nem aktuális.
Keserves nyávogás, átható hangon. Minden helyzetben a lehető legjobb megoldás. A célszemélyben azt a képzetet kelti, hogy majd megment valakitől, s nem veszi észre, hogy parancsaidat adod ki. Fogadj be! Adj enni! Nem azt, mást! De nem azt! Hülye vagy, nem arra gondoltam! És így tovább.
Veszekedés a korábbi macskákkal – a már sikeresekkel. Kizárólag akkor csinálandó, amikor a célszemély a látóközelben van, hogy lássa, milyen gonosz korábbi macskagazdája.
Ereszben való keserves nyávogás. Ez a barbatrükk, korábbi tanfolyamaink sikeres elvégzőinek 95,2 % szerint a leghatásosabb alattvalószerző attrakció. Hozzávaló: a célszemély esőcsatornája, előtte vízben-sárban fetrengés, majd alkalmazandó a keserves nyávogás. Taktikai elemként megemlítendő, hogy itt viszonylagos védettség érhető el más alattvalószerzőktől. Ne felejtsd el, a trükk bevetése előtt tájékozódj a célszemély közelben tartózkodási szokásairól, ugyanis akkor hatásos.
Futkosás, pofozkodás bármilyen tárggyal. Vigyázzatok a méretekre és az igyekezetre, hasznos a kisméretű, túlzott fáradságot nem eredményező tárgyak, pl. üdítőitalkupak, összegyűrt szaloncukorpapír, hasonlók alkalmazása. Az alattvaló különösen érdekesnek találja, ha a cipőfűzőjvel teszed ugyanezt, éppen ezért ezt csak ritkán, és már csak a házban mutasd be neki.
Fentiek továbbadása szigorúan tilos! 


Az ablakőrök

Házunk története szinte elválaszthatatlan a macskáktól. Előttünk a vén épület hosszabb ideig lakatlan volt, ideális körülménynek gondolták ezt akkoriban - az egerek. Mi nem annyira, ezért egyik első lépésünk (egészen pontosan a második, a kutya után) egy macska megszerzése volt. Mirci tette is a dolgát, a mi örömünkre. Az egerekéről nem tudok beszámolni, több ok közül egyik az, hogy már nincsenek. Mirci remekül érezte magát, s amíg tartottak az egerek, a konyha sarkaiba helyezve mutatta ki ragaszkodását. Olykor-olykor dorombolt is kicsit, semmi túlzás, ha értik, mire gondolok. 

És akkor elérkezett Cirmos napja. Cirmos néhány hetesen a házunk előtti árokból adta elő kínkeserves rimánkodását, hogy neki ház (és gazda) kell, @MAM azonnal elértette a macskajajjgatást, s befogadtatott. Már láttam illetve hallottam dorombolni – már úgy értem, kölyökkora óta, úgy négyszer talán. Ő is egerészett persze, de a különböző kertünkbe betérő madarakkal is figyelmes, a madarak álláspontjáról ez esetben sem tudok beszámolni.

Később gyarapodtunk még Hisztis Mirtillel, az arisztokrata sziámival, aki kedvenc helyéről, a szekrény tetejéről kísérte figyelemmel a többi macska – szerinte alattvalói – életét. És igen, Mirtill-Mimó (nálunk minden állatnak legalább 10, de inkább több neve van) nekem reggelente dorombolt és mindenféle trükköket mutatott be – az affekta-kajákért, kérem az érzelmeket a helyén kezelni. Hisztis Mirtill úgy két éve egy kora nyári reggelen elérkezettnek látta az időt a továbbállásra. Most valószínűleg máshol gyakorolja tudományait.
Diégó és Mia testvérpárként két óra különbséggel érkeztek, együtt aludtak egyetlen virágcserépben (milyen aranyosak, védték őket a gyerekek, valóban, ha nem számítjuk a kifeküdt virágot ugye.) 
Diégó – állítólag – @ANDZnak már dorombolt. 
Ezekben az időkben néha több macska is megjelent a ház körül. Némelyik a padlásra költözött aludni. Sőt, volt olyan - a legrosszabb, ami történhet ilyenkor -, aki már nevet is kapott, ilyen volt a Csámpásfülű. Persze, szerintem egyszerűen az történt, hogy az állatok között rekordsebességgel terjedt el a hír: hé, van itt egy család, imádják a macskákat. Semmi más nem kell, sírj-nyávogj, ahogy a torkodon kifér! Ha meglát valamelyik (a nőneműekre koncentrálj, úgy nem tévedhetsz!!!) vesd magad a hátadra, engedj, hogy megsimogasson, utána dorombolj, vess rá igazi macskapillantást, tudod, azt a hunyorgóst! Vesd be a dorombolós-cuccot, azzal még a vénembert is leveszed a lábáról! Jó, tudom, fárasztó, de egy-két hétig kibírod, aztán meg már úgysem tesznek ki.
Freddi is így került a házhoz, bevetve még a „keservesen nyávogj az esőcsatornába, hogy ríkatóbb legyen a hangod”- igen alattomosnak tűnő, de annál célravezetőbb trükkjét is. @MAM szerint Freddi olykor dorombol.
És lett még Molli, a Nyik-murr. Ő egy esős, novemberi vasárnap estén keserves nyávogás, majd farkfelvágós simárkodás után ugrott @Mírára, hogy családunk tagja lehessen. Molli dorombolás helyett inkább murrog, és egy igazi beszélőgép. 
Aki azt hiszi, hogy a macskák oktalan állatok, az alighanem sohasem látott macskát, vagy nem ismeri a valóságot. (Ez utóbbira sokkal több esélyt látok, de nem szeretnék politikai terepre tévedni.) Szerintem egyszerűen felismerték, hogy a macska-GPS még mindig működik, azaz, többen hozzánk kívánnának migrálni. S valóban, ezer jel mutatott arra, hogy egész macskakolóniák gondolják komolyan és fontolgatják a hozzánk való beköltözést. (A való élettel való kapcsolatokat és asszociációkat mindenki tartsa meg magának.)
Ezért macskáink megszervezték az ablakőrséget, ha már a kerítésről maguk is belátták, hogy ez esetben használhatatlan megoldást nyújtana. 
A valamikori trafik-kisablak a legjobb védhely, erről maga Molli is mindig elismerően tudósít. A két ablak közé ülve tartja szemmel – és hanggal – a környező részeket, védve felségterületét a betolakodó, és általa immár fölöslegesnek minősített további, saját életkörülményeiket már rontó további dorombolást színlelőktől. 
Sőt, az ablakőrség olyan feladat, amelyet önkéntes, de jól szervezett alapon a többi macska is jól felfogott érdeke szerint ellát. Az ablakpárkányon Diégó pihen. 
Az ablakköz Mollié: ugyan persze olykor látszólag alszik – nem többet 8-10 óránál -, de minden mozgásra felkapja fejét, hátát fenyegetően görbíti, és akkorára nyitja száját, hogy összes, hatalmas metszőfoga megcsillanhat a fényben. 
Eggyel bentebb, a belső párkányon, pontosabban a párkányon, de még a függöny előtt, felváltva posztolnak az őrszemek, igaz, Cirmos ebből egyre többet kimarad.
A macskaélet nehéz, sóhajtoznak, ezért ellátogatnak a szomszédokhoz is, ha az ablakok zárva lennének. Este jelennek meg, a kultikus zajra: a macskakonzerv-nyitás pattogó, kattanó hangjára. 
Dorombolást? Ezeknek? 
Már doromboltunk.