2019-07-04

A gumiesztézia


A pszichotronika, az utóbbi esztendőkben kifejlődött tudomány, olyan, eleddig nem tényleges súlyának megfelelően méltatott tudományágakat is magába foglal, mint amilyen a gumiesztézia. Örüljünk, hogy végre - megszabadulva az ideológiai béklyóktól - megvizsgálhatjuk azokat a jelenségeket, amelyeknek eddig létezését Is tagadni kellett. Mostanában már beszélhetünk az akupunkturáról, a telepátiáról, a jövőbe látás bizonyos kérdéseiről s végre méltó helyére kerülhet a gumiesztézia is! (Egy tanulmány már elhangzott az I. lajosmizsei gumiesztéziai kongresszus A/III. szekciójában.) A szélesebb értelemben vett gumiesztéziának csupán az áttekintése is fontos lehet a tisztelt olvasó számára. Felismerheti, hogy a gumiesztézia gyakorlásával úgy testének fizikai állapotában, mind tudatában, meglévő, bonyolult, érzékeny folyamatokat indíthat el. Már most felhívjuk a figyelmet arra, hogy e folyamatokat nem szabad mechanikusan értelmezni. A gumiesztézia nem cél, hanem eszköz, melynek segítségével az ember a legcsodálatosabb, legérzékenyebb természet alkotta műszer működését valamelyest szabályozhatjuk.
De mi is a gumiesztézia? A természet számos jelensége még ma is talány az ember számára, ám e jelenségekről úgyis hiába hallgatnánk, a beavatottak ismerik. Az akupunktúrához hasonlóan — csak néhány, az ókortól féltve őrzött, pontosan meghatározott testpontot kell ismerni, ezen túl speciális, a legújabbkori vívmányoknak megfelelő neon- és céziummentes gumigyűrűket kell alkalmazni. (Már itt érdemes rámutatni, hogy az elért hatás teljesen független az alkalmazott gumigyűrű méreteitől, ámde nem független annak arányától. Már most felhívjuk azonban a figyelmet a gumigyűrűk helyes kezelésére. (Az olvasók szerencsés helyzetben vannak, hiszen ilyen speciális, neon- és céziummentes gumigyűrűk a szerzőnél beszerezhetők. A nők csomagja 20, a férfiaké 21 neon- és céziummentes gumigyűrűt tartalmaz.) A hatás annyira egyszerű, hogy csak azon csodálkozhatunk, miért nem gondoltak rá többen, hamarabb. Az ujjaink második csontocskájára (kezeinken tehát a középső ujjpercre) kell húzni nem túl szorosan, de nem is túl lazán e gumigyűrűket, ott kettő-négy percig kell fennhagyni, s attól függően, melyik ujjunkat kezdtük, máris érzékelhetjük a hatást. Ez szinte minden esetben azonnal fellép. Néha sem-mit sem lehet érezni, ekkor - többnyire - nem volt megfelelő az előkészület E rövid írásban nem törekedhetünk a teljességre, így csak néhány alkalmazási helyet és betegséget említünk meg. A bal kéz gyűrűs ujjára helyezve a gumigyűrűt, fejfájás-csillapító hatása érdemel említést. A középső ujjon a szívritmust szabályozza, a mutatóujj második perecén a vesebántalmakra hatásos, míg a hüvelykujjon - háromperces kúrával - szembetegségekre jó. Természetesen minden végtagunkon alkalmazható. Többen megfigyelték, hogy bizonyos csillagképek megjelenésének idején jobb a hatás. Fontos, hogy csak a tulajdonosa használja a gyűrűkészletet, amelyeket használat után fénytől védve kell tartani. 
A gumiesztézia - hasonlóan a pszichotronika, a parafenoménia és a természetgyógyászat más ágaihoz - egyre nagyobb köz-ismeretnek örvend. S ha valaki mégsem hinne az ilyesfajta okkult tudományokban, az gondoljon Shakespeare szávaira: őrültség, de van benne rendszer. Máté szerint pedig: Ki miben hisz, abban üdvözül.


A Csernobil-lebbencs


Számomra több ok miatt is örökre emlékezetes marad 1986. május másodikája: reggel hattól este hatig betonoztuk épülő házunk alapját, s folyton—folyvást tréfálkoztunk. Hol azon, milyen lehetett a megelőző nap sugárzó arccal felvonulni Kijevben, hol azon, milyen az ebédre főzött lebbencs — azóta nálunk a lebbencs jelzője a csernobili lett, tréfálkoztunk a délutáni hatalmas homokviharon, amely mintha a Marsról jött volna, s tréfáink közepette megittunk egy láda sört is.
De ősztől — 1986 őszétől — túl nagy kedvem nincs a tréfára. Addig soha, semmiféle szénanáthám nem volt, azóta tucatszám használom a zsebkendőt. Feleségem kiütéseket kap, amelyek kezelésre elmúlnak. ismerősöm meséli, ő azóta sokkal fáradékonyabb, s van, akinek nem kell a házasélet... sorolhatnám. Hogy mekkora volt Csernobil hatása, azt nemigen tudatták a néppel. A hónapokkal később közzétett adatsorok szerint éppen május másodikán volt a legnagyobb a sugárzás. S hogy ez az érték — mondjuk Nagykőrösön vagy Cegléden — mekkora volt, valószínű, hogy soha meg nem tudjuk. A gimnáziumban összeállítottak egy berendezést, amit persze a politikai vezetés informális úton ugyan, de rosszallással figyelt, ám az adatokat nem őrizték meg. De hát gondoljuk már meg: ki hinné el azokat? S jobb híján maradhatunk az 1986—os viccnél: a sugárzás kismértékű volt ugyan, de nagymértékben csökkent. Persze, a nyilvánosság hiánya sokkal rosszabb, mint bármilyen információ Igaz, nekem, mint (akkori) vidéki újságírónak akkoriban egyszerűen megtiltották, hogy ilyen témával foglalkozzak, s feloldó utasítást azóta sem kaptam. Más ok miatt érzek gondot. Mostanában több olyan fizikai jelenséget fedeztek fel, amire azelőtt senki sem gondolt. A hideg magfúzió, a magas hőmérsékleten való szupravezetés egyaránt hihetetlenül kicsi energiák esetében következik be. Anélkül, hogy dilettáns módon valami-féle párhuzamot vonnék, érdemesnek tartom megemlíteni, hogy az összes sugárzás azokban a napokban a mindig meglévő kozmikus eredetű háttérsugárzás értékének mindössze kétszerese volt.
Számomra a kérdés tehát adott: van egy náthám, lehet, hogy ez Csernobil—nátha?
Irány a szakorvos. Dr. Poncsák Mária, a nagykőrösi tüdőbeteg-gondozó intézet főorvosa. Itt kezelik az allergiás betegeket, s feljegyzéseket, statisztikákat is készítenek.
- Az tény, hogy a nálunk kezelt asztmabronchiális betegek száma folyamatosan emelkedik, de ez megfigyelésünk szerint nincs összefüggésben Csernobillal. 1985: 89 eset 1986: 99. 1987: 110 és 1988: 115 eset. Ezeken belül a szénanátha , vagyis a rhinitis úgy 25-30 százalék körül van, ön-magában nem is nagyon veszélyes betegség, de asztma is kialakulhat belőle. 
- Lehet-e valami kimutatható összefüggés Csernobil és a nátha közölt? 
- Mint környezetszennyezés, hajlamosíthat rá, ugyanúgy, mint a különféle vegyszerek, a kipufogógázok, a dohányzás. De egyértelmű bizonyíték erre nincs. Nem bizonyított, hogy a sugárzás közvetlenül szénanáthát okozzon. Azt azonban meg kell mondani, hogy az immunrendszer hibáját is mutathatja a nátha. Ha az immunrendszert valami hatás éri, akkor nincs kizárva, hogy az szénanáthára való hajlamban jelentkezzen. Ez — ma — pontos igennel vagy nemmel nem dönthető el. Egyébiránt a sugárzás elsőként a vérképző szerveket támadja, inkább ott érdemes keresni.
Dr. Kruppa Ildikó, a nagykőrösi rendelő-intézet laboratóriumának főorvosa. A kérdés hasonló.
- Nagykőrösön és környezetében valóban megemelkedett a leukémia, az anaemia perniciosa (ez B 12 és folsav—hiányos vérszegénység) az indokolatlanul magas vagy indokolatlanul alacsony fehérvérsejt-szám. A gyermekek vérképében fiatal (blast) sejteket találunk, s a vérképeken belül sok a limphocyta a neutrofil karéjos magvú fehérvérsejtek rovására. Nekem úgy tűnik, ezek Csernobil hatását mutatják.
- Más ok nem jöhet számításba?
- Bizonyos típusú betegségeknél igen, ugyanis a baktériumok újabban rezisztensek az antibiotikumokra, így a szulfonamidokat is használják. E szerek — például a Poteseptr a baktérium folsav-anyagcseréjét állítják. De úgy tűnik, az előbb felsorolt tüneteket is kiválthatják, vagyis megzavarhatják az emberi sejt folsav—anyagcseréjét. E szereknek ez jól ismert mellékhatása. Ami miatt Csernobilra gondolhatunk, az az időbeni egybeesés.
- És mennyire súlyosak ezek a betegségek?
- Általánosságban nem lehet fogalmazni, hiszen átmeneti, múló rendellenességtől rövid idő alatt halállal végződőig minden előfordult. Bizakodásra adhat okot az, hogy a gyermekeknél tapasztalható elváltozások is többnyire átmeneti jellegűek, egy idő után megszűnnek. A szakirodalom egyébként a felszabaduló izotópok felezési idejének ismeretében nyolc évre teszi azt az időszakot, amelyben még számolni kell a hatással. Így még öt ilyen esztendő hátra van. Ezek után a környékbeli rendelők, kórházak, véradóállomások szakembereivel beszéltem, de hasznosítható, névvel ellátható információhoz nem jutottam. Volt, aki arra panaszkodott, nincs embere, nem tudja kigyűjteni az adatokat, volt, aki azt mondta, lényeges, szignifikáns eltérés érzése szerint nincs az 1986—ot megelőző időhöz képest.
A legérdekesebb a szomszédos Kecskemét egyik szakemberének válasza volt, aki azt mondta, utána sem néz az adatoknak, mert Csernobil még mindig pánik-képző. Világos: amiről nem beszélünk, nem írunk, az nincs is. Lásd pro domo utasítások: miről lehet írni és miről nem. Ha a szükséges óvatosságot is bekalkuláljuk, mégis feltűnő, hogy mintha Nagykőrösön több lenne a panasz. Volt, aki ezt nevetségesnek nevezte, hiszen Csernobil olyan messze van, hogy ide—oda 15-20 kilométer nem számít. Nos, meglehet, ha egyszer valódi nyilvánosságot kapnak az adatok, ez eldönthető kérdés lesz. Addig —például — használható az a hipotézis is, hogy a város az aznapi hatalmas homokvihar miatt nagyobb dózist kapott az átlagosnál. Érdemes azonban másként is gondolkodni. Mi lenne, ha próbapert indítanának azon felelősök ellen, akik annak idején nem tettek meg mindent, hogy minél kisebb legyen a hatás: például nem mondatták be a rádióban, hogy mindenki haladéktalanul menjen fedett helyre. 
- Megnyerhető egy ilyen per?
Dr. Fülöp Tibor, a nagykőrösi ügyvédi munkaközösség tagja válaszol.
—-Először is az akkori politikai irányítást ismerve nehéz feladat lenne egyáltalán személyhez kötni a felelősséget. A minősítés lehetne gondatlan közveszély-okozás. Gondatlan, ugyanis a következmények lehetőségét azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztotta. Közveszély-okozás meg azért, mert aki sugárzó vagy más anyag pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy annak következményeinek elhárítását akadályozza, bűntettet követ el, s ez szabadságvesztéssel büntetendő. Mindez persze feltételezés, a bizonyítás bíróság dolga lenne. És hát azt se felejtsük el, hogy ugyanennek a bíróságnak azt is kellene vizsgálnia, hogy az a hatás, az az ok, ami az egész eljárás alapját képezi, valóban csakis Csernobil—e. Jogilag tehát egyértelműen bizonyítani kellene, hogy más nem, csakis és kizárólagosan ez okozta a betegséget egy adott személy esetében. Ezt azonban mai ismereteink alapján nemigen lehet bizonyítani.
Addig is: tüsszögünk, tüsszögök...
(Megjelent a Maholnap Szolnok és Pest megyei független hetilap 1989. július 7-ei számában.)